Hoe ver je ook staat op het vlak van participatie, Go Vocal helpt je om meer inwoners te bereiken, je processen te stroomlijnen en meer inzichten te vergaren.
Verbeter je participatieprojecten door te leren van de ervaringen van collega-participatieprofessionals.
Onze zomers worden steeds heter en droger. In Zuid-Europa en andere gebieden ter wereld zien we hoe bosbranden elk jaar opnieuw hele stukken land opslokken. Als we onze steden en gemeenten weerbaar willen maken tegen de mogelijke gevolgen van de klimaatopwarming, moeten we ook hier nadenken hoe we onze steden groener en klimaatrobuuster kunnen maken.
De mooie marktpleinen en het prachtige middeleeuwse stadscentrum maken van Gent, de hoofdstad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, een bekende toeristische trekpleister. Vraag je aan de 260.000 inwoners wat Gent zo uniek maakt, dan zeggen ze ongetwijfeld dat hun stad de gezelligheid van een kleine gemeente weet te behouden en combineren met het bruisende karakter van een provinciehoofdstad.
Door de collectieve intelligentie van de community aan te boren kunnen overheden beter beleid creëren. Dat is logisch ook, want inwoners kennen de stad als hun broekzak en weten vaak precies waar de lokale prioriteiten liggen. Steeds meer lokale overheden zien het bovendien als een meerwaarde om zich specifiek (ook) op jongeren te richten. Jongeren ervaren de stad op een andere manier dan volwassenen en zitten vaak vol ideeën om hun lokale community te verbeteren, aangenamer en duurzamer te maken. Toch blijft jongerenparticipatie voor veel overheden nog een vraagstuk.
Bij Go Vocal blijft het niet bij holle woorden - impact is deel van onze dagelijkse werking.
Klimaatverandering, sociale gelijkheid, betaalbaar wonen en duurzame mobiliteit staan bovenaan de prioriteitenlijst van steden en gemeenten. Om hiervoor oplossingen te vinden, hebben lokale besturen en ontwikkelaars nood aan de juiste tools om inwoners op een zinvolle manier te betrekken. Daarom hebben we onze Kaarten-functie een flinke upgrade gegeven. Het is nu een nog uitgebreidere toolbox om de collectieve intelligentie te benutten en zo samen problemen op te lossen.
In 2024 kiezen we weer nieuwe vertegenwoordigers voor alle beleidsniveaus. 2024 en 2025 zijn daarom onder de lokale en hogere overheden, maar ook bij de intercommunales, hulpverleningszones, sectorfederaties … dé planningsjaren bij uitstek. Dat burgerparticipatie leidt tot een meer democratische beleidsvorming, daar zijn we het inmiddels allemaal over eens. Maar gebruik je participatie nu best als input voor je beleidsplanningsproces? Of pas bij de beleidsuitvoering? Of is het ook mogelijk participatie in te zetten in het keuzeproces? Laat ons duidelijk zijn: een eenduidig antwoord bestaat niet. Dit e-book van MONDEA, Go Vocal en Hoplr geeft je inzichten waarmee je keuzes maakt op maat van je organisatie. Want de toekomst maak je samen met je stakeholders!
Als lokale overheid bepaal je in hoeverre de resultaten van participatie meewegen in de uiteindelijke beslissing. Of, met andere woorden, waar je project op de participatieladder belandt. We bespreken het kader en hoe je gaandeweg met vertrouwen kunt opklimmen.